KO SDP BiH USK

Asfaltiranjem ceste u Nacionalnom parku Una do većeg broja turista

Željko Mirković, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Federalnog parlamenta, na posljednjoj sjednici ovog Doma uputio je inicijativu o izgradnji, odnosno asfaltiranju, ceste kroz Nacionalni park Una, čijom bi se izgradnjom značajno povećao broj turista u ovom Nacionalnom parku.

„Radi se o asfaltiranju glavnog puta kroz Nacionalni park Una u dužini od cca 20 kilometara i širine četiri metra. Napominjem da bi se asfaltirala postojeća trasa bez neriješenih imovinskih pitanja, jer je trasa cijelom dužinom u državnom vlasništvu. Također, time se ne bi narušio ekološki značaj ovog Parka, jer ne bi došlo do narušavanja njegovog originalnog izgleda.

Ukoliko bi došlo do asfaltiranja ove ceste, ovo bi otvorilo Nacionalni park prema novim posjetiocima, jer bi se time povezao put M-5 sa Orašcem, što čini komunikacijski prsten. To bi povećalo broj posjeta turista bar za pet puta, dok sadašnji prosjek čini 50.000 turista. S druge strane, nova cesta bi podstakla samozapošljavanje domicilnog stanovništva, jer povećan broj turista za sobom vuče i povećanje usluga, naročito u naseljima u dodiru sa Parkom, čime bi se otvorilo oko 200 novih radnih mjesta u uslužnoj djelatnosti.

Poenta je da je svega na 25 kilometara od Bihaća smješten Nacionalni park Plitvice kojeg godišnje posjeti 1.200.000 turista i vrlo su zainteresovani za obilazak NP Una, ali kad ih dočeka prašnjava i izlokana cesta brzo odustaju od posjete“, kaže Mirković.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu