Čestitka predsjednice FOŽ KO SDP BiH USK povodom 08. marta – Međunarodnog dana žena

Čestitka predsjednice FOŽ KO SDP BiH USK povodom 08. marta – Međunarodnog dana žena

Poštovane, Međunarodni dan žena- 8. mart, dan je kada svi moramo zastati, jer više od 100 godina od prvog protesta tekstilnih radnica u Njujorku, koji su označili početak borbe za ženska prava i danas se obilježava kao simbol zalaganja svih žena, kako u svijetu tako i u BiH i simbolizira borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena.

Utemeljenje Dana žena kao simbolične uspomene na početak borbe za jednak položaj žena u porodičnoj i političkoj sferi, djelo je istaknutih komunistkinja Clare Cetkin i Alexandre Kollontai. Bez uspješnih i jakih žena, ravnopravnih članica našeg društva, nema ni jake Bosne i Hercegovine, zato se u svakodnevnom životu moramo zalagati za život žene bez nasilja i diskriminacije po bilo kom osnovu, jer puna ravnopravnost spolova nije samo civilizacijski, već treba da bude i razvojni cilj svakog demokratskog društva.

Žene SDP BiH, progresivne i borbene, zalaganjem za jednakost, pravednost i solidarnost , “tihu većinu” našeg društva- žene, nastoje podstaći da se uključe u rješavanje problema ženskih prava, poboljšanjem situacije u čitavom društvu jer je žena oslonac i sigurnost u porodici, a pitanje ravnopravnosti žena i borba za dostizanje ravnopravnosti u ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj sferi života, preuzimanje je svoje sudbine u vlastite ruke, što znači da se borba nastavlja! U to ime, svim ženama BiH, Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, a posebno članicama Kantonalnog, Gradskog i Općinskih Foruma žena USK, upućujem najiskrenije čestitke povodom 8. marta- Međunarodnog dana žena!

S poštovanjem,

Predsjednica Foruma žena KO SDP BiH USK

Jasmina Dedić, s.r.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn