KO SDP BiH USK

Dan pobjede jedan je od najznačajnih praznika u europskom kalendaru

Bezuslovna kapitulacija Njemačke, koja je potpisana 9.maja 1945.godine, ovaj dan obilježila je kao Dan pobjede nad fašizmom.

Dan pobjede jedan je od najznačajnih praznika u europskom kalendaru, a s obzirom na to je ovim činom definisan i budući izgled Europe, 9 . maj ujedno se obilježava i kao Dan Europe. Bosna i Hercegovina, kao demokratski i europski orijentirana zemlja, koja stoljećima baštini tekovine antifašizma, devedesetih godina proteklog stoljeća našla se na udaru fašističkih politika, suočena s raznim pokušajima dezintegracije i nezamislivom agresijom, tokom koje su za odbranu njene, slobode, nezavisnosti, suverenosti i antifašističkih tekovina, svoje živote položili njezini najbolji sinovi.

Stoga, kao podsjetnik na najteže trenutke u novijoj istoriji Bosne i Hercegovine, devetog maja obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana, s ponosom odajući počast svim branitelja Unsko-sanskog kantona, koji su tokom agresije na BiH (1992. -1995.) braneći tu istu ideju antifašizma kao životnog opredjeljenja naroda na ovim prostorima, svoje živote utkali u temelje slobodne Bosne i Hercegovine, u kakvoj mi danas živimo.

Obilježavanje ovih značajnih datuma, podsjetnik je i na to da ne smijemo odustati, opredjeljeni da na principima zajedništva i međusobnog povjerenja, gradimo bolju budućnosti za sve nas a posebno za generacije koje dolaze, da zagovarajući vrijednosti antifašizma kao jedinog oružja u borbi za očuvanje demokratije i ljudskih prava svih državljana Bosne i Hercegovine jednako, nastavljamo borbu za slobodnu, nezavisnu, demokratsku i evropski orijentiranu BiH, stoji u saopćenju  KO SDP BiH USK-a.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com