KO SDP BiH USK

Dugotrajna zadržavanja na GP Izačić su prepreka razvoju turizma Unsko-sanskog kantona

Granični prijelaz Izačić (BiH) – Ličko Petrovo Selo (HR-EU) nakon višemilionskog ulaganja zaista izgleda mnogo bolje nego prije, ali bez obzira na to i dalje egzistira veliki problem dugotrajnog zadržavanja putnika, naročito u ljetnim mjesecima.

Gužve stvaraju problem stanovnicima Unsko-sanskog kantona (USK), kao i turistima, kojima su izuzetno privlačne prirodne ljepote ovog kraja. Zbog toga je rješavanje ovog problema veoma značajano za čitav USK i zaslužuje da se o njemu govori javno.

Socijaldemokratska partija BiH, putem zastupnika u Skupštini USK i Parlamentu BiH, inicira rješavanje ovog problema, kako bi kontrole trajale kraće i kako bi se koristitili svi kapaciteti koje pruža ovaj granični prijelaz. Nije tajna da mnogi turisti odustaju od posjete USK, iz razloga što im je „maltretiranje“ prilikom prelaza granice jednostavno neprihvatljivo. Dugotrajna pasoška kontrola uz izlazak putnika iz autobusa je pojava zbog koje mnogi ne žele krenuti prema ovom kantonu. Brojni hotelijeri sa područja USK su izgubili tržište, jer turističke agencije nemaju interes za posjetu, ne zbog loše turističke ponude, već zbog administrativnih graničnih procedura.

Albin Muslić, zastupnik u Skupštini USK, koji je više puta na Skupštini iznosio ovaj problem, još jednom će inicirati njegovo rješavanje, te prenijeti zahtjeve i očekivanja građana. On smatra da je rješenje moguće, te da se stanovnicima USK, ali i turistima, koji žele posjetiti ovaj dio Bosne i Hercegovine, mora osigurati mnogo brži prelazak granice.

„Kontrole moraju biti brže i efikasnije, a kapaciteti koje ima ovaj granični prijelaz trebaju biti stalno u funkciji. Da bi se to riješilo i predstavnici lokalne vlasti trebaju pokazati veći angažman i htijenje“, smatra Muslić.

Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH, tražit će da se državne institucije aktivnije angažuju i u komunikaciji sa predstavnicima Republike Hrvatske rade na iznalaženju rješenja za probleme koji evidentno postoje na ovom graničnom prijelazu.

„Ako ijedan kraj BiH ima perspektivu za razvoj turizma, to je područje USK. Mi insistiramo na ravnomjernom ekonomskom razvoju BiH i jednakom pristupu svim krajevima BiH, te ćemo u skladu sa tom politikom tražiti da se ovaj problem riješi, kako bi se mogao razvijati turizam u Krajini. Da sličan problem egzistira u Sarajevu ili Banjaluci do sada bi sigurno bio riješen“, istaknuo je Magazinović.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu