KO SDP BiH USK

Hušić novo pojačanje OO SDP-a: Velika Kladuša je priča za sebe

2018. godina izborna je godina u Bosni i Hercegovini, a lideri političkih stranaka već odavno na to ukazuju na razne načine, prije svega preuranjenom predizbornom kampanjom.
I dok je među vodećim strankama na snazi politička retorika obojena nacionalnim primjesama, stavljanje u prvi plan ličnih interesa nauštrb interesa građana BiH, sa strane opozicije i na ovu predizbornu kampanju gledaju kao na priliku da građanima ukažu na glavne nedostatke trenutnog (ne)političkog sučeljavanja, ali i na mogućnost svakog pojedinca da sagleda situaciju u njenom realnom stanju i na osnovu toga donese konačnu odluku.

I ove godine, Općinska organizacija Socijaldemokratske partije (SDP) Velika Kladuša nakon provedenih unutarpartijskih reformi ima jasnu i konzistentnu politiku sa jasnom vizijom i ciljevima.

Glavni cilj ove stranke na nivou općine Velika Kladuša je izgradnja prosperitetnog društva u kojem će i politički izabranici raditi u korist tog istog društva, te prije svega izbjeći trenutnu situaciju u kojoj društvo radi u korist političkih stranaka, njihovih izabranika i usko povezanih grupa.
Da je politika koju zastupa ova stranka okrenuta prije svega razvoju i napretku društva, te poboljšanju cjelokupnog životnog standarda građana, pokazuje i sve veći broj sugrađana koji uviđaju trud i rad ove općinske organizacije SDP – a, ali i sve veći broj onih koji se pridružuju ovoj stranci.
Od ove godine, Općinska organizacija SDP – a Velika Kladuša ojačana je i priključenjem magistra pravnih nauka Jasmina Hušića, uposlenika Općine Velika Kladuša, koji obavlja funkciju šefa službe za građenje, komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, te predsjednika sindikalne organizacije općine Velika Kladuša.

Zbog čega se odlučio za politički angažman, zašto SDP i kako vidi političku scenu u BiH saznajte u našem intervjuu sa Jasminom Hušićem:

Zašto ste se odlučili za politički angažman?
Hušić: Ako imamo na umu značenje riječi „politika“, koja označava djelatnost koja teži uređenju društva u najširem smislu, odnosno umijeće vladanja državom, gradom i sl. jasno je da je to ključna društvena djelatnost. Sposobnost ili nesposobnost onih koji obavljaju tu djelatnost, njihova moralnost i ozbiljnost se direktno odražava na sve nas i u svim društveno-političkim segmentima. Naša sadašnjost, budućnost naše djece, sve naše želje i snovi su u direktnoj ovisnosti od onih kojima smo izričito ili još gore prešutno dali suglasnost da nas organiziraju i vode, da nam stvaraju pretpostavke za neko bolje sutra. Pa zar da sve te naše vrijednosti prepustimo nekolicini koji nisu prošli nikakve testove moralnih i stručnih kvalifikacija za obavljanje tako značajne djelatnosti. I da sve to promatramo sa strane kao da nas se ne tiče budućnost našeg djeteta i neki „bolji život“, za čije uspostavljanje su mnogi već zakasnili.
Mislim da svi mi moramo biti integrativni dio političkih procesa, ali ne pasivni objekti kojima će se vladati, već aktivni subjekti. Subjekti koji će kritizirati, diskutirati, iznositi svoje mišljenje o pitanjima od javnog značaja i na taj način stvarati javno mnijenje. Nažalost u BiH nema javnog mnijenja. Porazna je to činjenica koju pojedinci ili pojedine elite već dugo vješto koriste. Ovo je divna zemlja i divan i čestit narod koji takav bahat odnos i takvo stanje ne zaslužuje ali mu bitno doprinosi svojom pasivnošću.
Nekakav opći stav o politici jeste da je politika kurva, svojevrsna forma nečistog i mjesto okupljanja nepoštenih. Vjerujem da su takvom stavu značajno doprinijeli moralni i pošteni, jer su ostali sa strane, potpuno pasivni. Moramo to mijenjati. I to je moj motiv za ulazak u politiku. Znam da su to i neki drugi pokušali. Znam da u svim političkim strankama ima takvih; dobronamjernih, moralnih i poštenih, ali nisu dominantni. Treba ih ojačati i poduprijeti. To ne možemo zanemarivanjem naših obaveza prema društvu, zavaljeni u naše naslonjače čekajući da se sve to nekako riješi samo od sebe. Zato pozivam sve dobronamjerne, naročito mlade ljude da se snažno i odlučno prihvate kormila ovog našeg zapuštenog, od svih nedaća oronulog broda, koji nekako stihijski i dezorijentirano pluta nošen i usmjeravan poznatim i nepoznatim strujama i burama. Ostanemo li i dalje pasivni i pored svih naznaka šta nas u tom slučaju čeka, nemamo pravo nikoga kriviti i nećemo imati opravdanje pred zabrinutim i zbunjenim pogledom naše djece kada ih budemo upućivali na liječenje, na školovanje, na posao u neku drugu zemlju.

Zašto SDP?
Hušić: U zadnje vrijeme mnoge stranke su doživjele cijepanje. Nekako je to postalo normalno i svagdašnje da čim se neko posvađa ili ne može dobiti određenu poziciju, formira svoju stranku. Po mom mišljenju to nije put. Usitnjavamo biračko tijelo, usitnjavamo sastav zakonodavnih i izvršnih organa. Otežavamo i usporavamo procese odlučivanja i tada određene političke partije postaju ucjenjivači i perfidni trgovci legitimitetom svojih birača, mijenjajući ga za lične trice i kučine. Tada imamo stanje u kojem „nitko nije kriv“ i svi imaju opravdanje u nekom drugom. Zato sam se odlučio prikloniti jednoj od postojećih stranaka. A zašto baš SDP.
Siguran sam da u svim političkim strankama ima progresivnih i pozitivnih ljudi, koji misle i rade dobro. Negdje su u manjem, negdje u većem broju. Međutim, zbog velikog broja političkih grupacija i usitnjenosti biračkog tijela, mnoge od njih nikad i ne postanu dio vlasti ili to budu na jednom nivou i politički manje značajni. Tada veliki broj birača ostane nezastupljen u vlasti jer osoba i stranka za koju su glasali nije prešla izborni prag. Zato smatram da nam je potrebno, ma koliko se to činilo nerealnim, okrupnjavanje biračkog tijela i političkih organizacija. Tada ćemo imati prohodnije donošenje odluka, veću ili potpunu zastupljenost građana i mogućnost identificiranja odgovornih, kako za dobro, tako i za loše.
To me je usmjeravalo ka političkoj stranci koja je prisutna na svim razinama vlasti i na cijelom području naše države.
S druge strane, SDP je nedavnim reformama učinila značajno unaprjeđenje demokratskih principa i liberalizacije članskog djelovanja, podižući utjecaj članstva na veću razinu. To znači da članovi SDP nisu puki promatrači već imaju mogućnost da aktivno sudjeluju u usmjeravanju političkih aktivnosti stranke.
Naravno ono što je bilo odlučujuće jeste programska orijentacija SDP, konstantna i umjerena građanski orijentirana politika ove stranke koja ima prihvatljivu prošlost, neokaljanu secesionističkim i destruktivnim idejama i ponašanjem stranke ili ključnih pojedinaca.

Kako vidite političku scenu u BiH u ovoj izbornoj godini (politička retorika, kampanja…)?
Hušić: Sve političke stranke u BiH su otvorenog tipa i nema stroge selekcije prihvaćanja članstva. To omogućava i uključivanje članova koji su kulturno zakržljali i moralno nezreli. Takvi stvaraju vrlo negativan dojam o ugledu stranke i odvraćaju obrazovane, poštene i moralne koji bi mogli ovu zemlju snažno gurati ka dobru i boljem. Nažalost takvi su vrlo često i najprimjetniji u političkim kampanjama. Po mišljenju takvih ništa ne valja što nisu oni i svi drugi su loši i zli. Ali, birači su ti koji moraju takve prepoznati u svim političkim partijama i glasanjem za moralne i poštene eliminirati nemoralne i nepoštene. Tako će više doći do izražaja namjere, ideje i programi i ljudi koji će ih moći realizirati. Nadam se da će biračko tijelo na predstojećim izborima zrelije razmišljati i naći načina da osudi i kazni sve ono što nije progresivno, sto je svađalačko i što našu budućnost vidi u prošlosti, u nesreći i mržnji drugog.

Kako vidite BiH društvo obzirom na trenutna politička dešavanja?
Hušić: Brojni su problemi koji svakodnevno opterećuju BiH društvo. Prisutni su u svim segmentima života. Neki su toliko eskalirali da su počeli da nam razaraju osnovne državne i građanske vrijednosti. Ne bih ih nabrajao obzirom da su općepoznati. Mislim da nemamo više vremena da nijemo promatramo kako se ovo građansko društvo, a s njim i država, sistematski urušava. Previše je autsajdera. Previše nas samo promatra i čeka da neko drugi riješi sve naše probleme. Nema tog drugog. Mi, građani, smo ti koji moramo zasukati rukave i uhvatiti se u koštac sa našom zbiljom. To nije jednostavno i to ne mogu pojedinci. Moramo svi zajedno dizati i uspostavljati red i poredak. Svako u onom u čemu je najbolji mora dati doprinos. Tada ćemo imati uređeno građansko društvo u kojem će svi ili većina moći doći do izražaja i do ličnog i porodičnog zadovoljstva.

Gdje u svemu tome vidite Veliku Kladušu i njene stanovnike?
Hušić: Velika Kladuša je priča za sebe. Ona pored uobičajenih problema koji opterećuju BiH ima i svoje specifične probleme. Građani su se u svemu tome pogubili. Nameću im se određena pravila ponašanja, koja oni u neizvjesnosti, nesigurnosti i strahu šutke prihvaćaju ili se usamljeno i nevješto opiru. Gura ih se u određene tabore, što stvara dublje razdore. Sindrom razorenog i podijeljenog društva opterećuje Veliku Kladušu poput velikih olovnih kugli pod čijom silom se dezorijentirano vrtimo u krug, spotičući se jedni o druge. U međuvremenu ostajemo bez najsposobnijih, ostajemo bez mladih, djeca se gotovo i ne rađaju. Građani Velike Kladuše moraju srušiti društvene i političke bedeme kojima su izolirani jedni od drugih i od ostatka BiH. To je jedini način da usporimo, a potom i zaustavimo kataklizmičan put Velike Kladuše. To ne možemo učini razjedinjeni već zajedno i ujedinjeni, zanemarujući naše lične nesuglasice i posvećeni općem dobru.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com