KO SDP BiH USK

Ključni aspekt rada jeste fokus na izradi Zakona o javnim dobrima

Sistemska greška lomi se preko leđa običnog radnika Obespravljeni radnici bez isplaćenih plata, plaćenih doprinosa, zdravstvenog osiguranja, bez uvezanog radnog staža i otpremnina Imovina kompanija prodata u bescijenje novim vlasnicima Neispunjavanje uslova iz ugovora o privatizaciji od strane novih vlasnika bez posljedica raskidanja ugovora i snošenja odgovornosti pred pravosuđem. Ključni aspekt rada jeste fokus na izradi Zakona o javnim dobrima koji bi trebalo donijeti na nivou BiH. Takvo zakonsko rješenje postoji u svim zemljama Evropske unije kao i ostalim razvijenim zemljama. Zakon o privatizaciji, Zakon o Agenciji za privatizaciju, Zakon o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka, Zakon o reviziji privatizacije trebaju biti značajno izmijenjeni. Zakon o javnom dobru BiH mora se temeljiti na principima zaštite, očuvanja i unapređenja vrijednosti ključnih resursa i njihovom definiranju kao imovine koja se ni prema kojem pravnom osnovu ne može prenijeti kao vlasništvo na bilo koje pravno ili fizičko lice, pa tako ni u postupku privatizacije. Novi zakon o privatizaciji treba temeljiti na principima transparentnosti, učinkovitosti, maksimizaciji vrijednosti ostvarene privatizacijom državnog kapitala, ekskluzivitetu zadržavanja radnih mjesta, posebnom vrednovanju otvaranja novih radnih mjesta u postupku privatizacije i vrednovanju osiguravanja novih tehnologija i tržišta u postupku privatizacije. Zakon o Agenciji za privatizaciju korigovati u pravcu jačanja nadležnosti agencije za pasivni podbilans, te u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, jasnim metodologijama djelovanja u okviru procesa privatizacije. Zakon o reviziji privatizacije trebalo bi preimenovati u Zakon o reviziji ugovora privatizacije. Kroz zakon neophodno bi bilo da se definiše koja privatizacija ide u reviziju. Zakon o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka treba dopuniti u aspektu zaštite nekretnina preduzeća i banaka u inostranstvu.

Plan 10

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com