KO SDP BiH USK

Ko se u Velikoj Kladuši boji javne i otvorene kritike?

Protekla godina u  Velikoj Kladuši obilježena je nezapamćenim suzbijanjem slobode mišljenja,  govora  i napada na slobodu medija, jer vladajuća oligarhija ne želi čuti nikakve kritike na brojne probleme i loše poteze koje čini.

Naime,  velik je broj onih građana Velike Kladuše koji su u 2017. godini zbog iznošenja svoga mišljenja ili istine o radu vladajućih, počašćeni prekršajnom prijavom, a sve na osnovu famozne tačke 35. člana 5 Odluke o izmjenama odluke o javnom redu i miru.

Međutim, biti javna osoba nije samo glamurozno i ugodno, već prije svega odgovorno, jer  javnost svakodnevno prati njihove korake, ponašanje i djelovanje u zajednici, a sloboda kritike daje građanima i medijima  mogućnost javnog nadzora nad radom javnih osoba općenito.

Političke ličnosti, javni službenici i druge javne osobe dobrovoljno su odlučile steći povjerenje javnosti i prihvatile da budu izložene  oku javnosti, stoga su predmet neposrednog javnog nadzora i potencijalno velike i značajne kritike u medijima zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje dužnosti.

Na taj način mediji doprinose transparentnosti i odgovornom obavljanja funkcija, te zaštiti slobode političke debate i javnog propitivanja tema od značaja za život građana Velike Kladuše, jer političke ličnosti ne trebaju uživati veću zaštitu javnog ugleda i drugih prava od ostalih pojedinaca, drugim riječima nisu i ne trebau biti nedodirljivi, zato iznosimo i dalje ćemo iznositi kritike kako bismo odbranili ugroženo javno dobro i moralne principe koji su, prema našem mišljenju narušeni.

Na inzistiranje vijećnice Refike Purić, Općinsko Vijeće Velika Kladuša donijelo je spornu odluku kojom se svaka kritika kvalificira kao uznemiravanje, a kritičar biva novčano kažnjen!

Očito da je u Velikoj Kladuši, prema mišljenju aktuelne većine čiji je dio i Purićka, isključivo prihvatljivo samoljublje, hvala i aplauzi, bez bilo kakve kritike i dovoljno je da se neka javna osoba osjeti ”uvrijeđenom” kada mediji iznesu notornu istinu i činjenice, pa da odmah uslijedi, spornom Odlukom propisana kazna.

Dakle, u Velikoj Kladuši nije bitno šta je istina, već je li nekoga ta istina uvrijedila, što je potpuno besmisleno i  vodi u totalitarizam u kojem caruje cenzura medija i proganjanje svake kritike.

Mi u SDP-u smatramo da javna kritika mora da bude argumentovana, otvorena i oštra, bez kalkulacija i ograničenja, ne štedeći nikoga.  Iznošenjem istine i kritike ne vrijeđamo ničiju ličnost, nego pokušavamo da ukažemo na greške koje prave javne osobe i službenici, kako bi ih ispravili.

Radi svega, ovim putem pozivamo sve građanke i građane Velike Kladuše da ukoliko budu dobili prekršajni nalog zbog iznošenje istine, svoga mišljenja ili informisanja javnosti o nepravilnostima koje čine javne osobe, da traže sudsko odlučivanje na izrečene kazne i tako brane i odbrane svoje neotuđivo pravo na vlastitio mišljenje i iznošenje istine, kao i pravo na traženje odgovora na brojna pitanja od javnih osoba koje troše javni novac i kroje sudbinu građana Velike Kladuše.

Predsjednik OO SDP BiH
Velika Kladuša

Adel Eskić

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com