Lokalna SDA u Sanskom Mostu slavi pobjedu Osmanske vojske na Galipolju

Lokalna SDA u Sanskom Mostu slavi pobjedu Osmanske vojske na Galipolju

Nakon što je Sanski Most obilježio i proslavio pobjedu Osmanske vojske na Galipolju, te kako smo na sjednici općinskog vijeća Sanski Most odbili poziv da prisustvujemo na ovakvoj manifestaciji, o našem stavu povodom iste manifestacije želimo upoznati i širu javnost.

Sramotno je da lokalna SDA u Sankom Mostu odaje više pažnje i resursa obilježavanju pomenute bitke, nego obilježavanju i proslavi Dana državnosti BIH. Sve što je gospoda uspjela prirediti za Dan državnosti BiH, jeste skromna svečana sjednica Općinskog vijeća sa protokolom od pola sata. Danas,18.03.016.godine je u Sanskom Most, blokirana glavna ulica i istom se viore turske zastave zbog proslave pomenute bitke.

Čovjek bi možda mogao i razumjeti ovakav, vazalski i nepristojan, odnos prema Turskim vlastima, da su u pitanju neka velika ulaganja u Sanski Most od strane vlade Republike Turske . Nažalost moramo reći da je jedini uspješno realizovani projekat u Sanskom Mostu u režiji SDA i saradnji sa „biznismenom“ turske nacionalnosti, sasijecanje i trganje najvećeg privrednog giganta u Sanskom Mostu- DI“ŠIP Sana“, koji je zapošljavao nekoliko hiljada radnika i koji je u ratu bio potpuno netaknut i spreman za proizvodnju. SDA , zajedno sa turskim „biznismenom“ i naravno sa tadašnjom Agencijom za privatizaciju USK, sasjekli su u komade milionski vrijednu opremu i mašine za proizvodnju i prodali u staro željezo. Sigurno zbog toga je i ovakav srdačan doček priređen.

Nedopustivo je da se u Sanskom Mostu stvara slika da je zvaničnoj vlasti, kako izvršnoj tako i zakonodavnoj, važnija pobjeda Osmanske vojske na Galipolju, nego zvanični državni praznici jedne nam jedine Bosne i Hercegovine!

Stoga, mi želimo podsjetiti vladajuću gospodu u Sanskom Mostu, da građani Sanskog Mosta i naš grad imaju kulturno i političko naslijeđe koje se treba i mora obilježavati. Smatramo da Sanski Most i njegovi zvaničnici trebaju slaviti i proslavljati sve što je probosansko, a ne okupatorsko. Podsjećamo gospodu da je u Sanskom Mostu održano II zasjedanje ZAVNOBiH-a, koje nikada nisu obilježili ni na približan način. Frapantno je da je lokalnoj vlasti, ZAVNOBIH koje je udario temelje teritorijalnom integritetu BiH i donio deklaraciju o građanskim pravima, manje važan od bitaka koje su se odvijale hiljadama kilometara od Bosne i Hercegovine. Na kraju, pitamo se kada će zvaničnici u Sanskom Most početi baštiniti pozitivne kulturno-historijske iskorake u kojima se narod ujedinjavao, zbližavao i solidarisao, a ne proslavljati bitke u kojima se ginulo.

Ako vi, gospodo iz SDA, mislite da imate drugu državu, mi je nemamo, niti želimo imati.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn