KO SDP BiH USK

Lokalna SDA u Sanskom Mostu slavi pobjedu Osmanske vojske na Galipolju

Nakon što je Sanski Most obilježio i proslavio pobjedu Osmanske vojske na Galipolju, te kako smo na sjednici općinskog vijeća Sanski Most odbili poziv da prisustvujemo na ovakvoj manifestaciji, o našem stavu povodom iste manifestacije želimo upoznati i širu javnost.

Sramotno je da lokalna SDA u Sankom Mostu odaje više pažnje i resursa obilježavanju pomenute bitke, nego obilježavanju i proslavi Dana državnosti BIH. Sve što je gospoda uspjela prirediti za Dan državnosti BiH, jeste skromna svečana sjednica Općinskog vijeća sa protokolom od pola sata. Danas,18.03.016.godine je u Sanskom Most, blokirana glavna ulica i istom se viore turske zastave zbog proslave pomenute bitke.

Čovjek bi možda mogao i razumjeti ovakav, vazalski i nepristojan, odnos prema Turskim vlastima, da su u pitanju neka velika ulaganja u Sanski Most od strane vlade Republike Turske . Nažalost moramo reći da je jedini uspješno realizovani projekat u Sanskom Mostu u režiji SDA i saradnji sa „biznismenom“ turske nacionalnosti, sasijecanje i trganje najvećeg privrednog giganta u Sanskom Mostu- DI“ŠIP Sana“, koji je zapošljavao nekoliko hiljada radnika i koji je u ratu bio potpuno netaknut i spreman za proizvodnju. SDA , zajedno sa turskim „biznismenom“ i naravno sa tadašnjom Agencijom za privatizaciju USK, sasjekli su u komade milionski vrijednu opremu i mašine za proizvodnju i prodali u staro željezo. Sigurno zbog toga je i ovakav srdačan doček priređen.

Nedopustivo je da se u Sanskom Mostu stvara slika da je zvaničnoj vlasti, kako izvršnoj tako i zakonodavnoj, važnija pobjeda Osmanske vojske na Galipolju, nego zvanični državni praznici jedne nam jedine Bosne i Hercegovine!

Stoga, mi želimo podsjetiti vladajuću gospodu u Sanskom Mostu, da građani Sanskog Mosta i naš grad imaju kulturno i političko naslijeđe koje se treba i mora obilježavati. Smatramo da Sanski Most i njegovi zvaničnici trebaju slaviti i proslavljati sve što je probosansko, a ne okupatorsko. Podsjećamo gospodu da je u Sanskom Mostu održano II zasjedanje ZAVNOBiH-a, koje nikada nisu obilježili ni na približan način. Frapantno je da je lokalnoj vlasti, ZAVNOBIH koje je udario temelje teritorijalnom integritetu BiH i donio deklaraciju o građanskim pravima, manje važan od bitaka koje su se odvijale hiljadama kilometara od Bosne i Hercegovine. Na kraju, pitamo se kada će zvaničnici u Sanskom Most početi baštiniti pozitivne kulturno-historijske iskorake u kojima se narod ujedinjavao, zbližavao i solidarisao, a ne proslavljati bitke u kojima se ginulo.

Ako vi, gospodo iz SDA, mislite da imate drugu državu, mi je nemamo, niti želimo imati.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu