KO SDP BiH USK

Nema pravne sigurnosti a mladi odlaze zbog korupcije (Debata na RTVUSK)

Večeras je na debatnoj emisiji RTVUSK kandidat SDP Željko Mirković na odličan način predstavio viziju koju ima SDP, viziju države za sve nas.
Za njega su kazali da je glasan, a zapravo drugi krajiški poslanici u Sarajevu šute, “a ćutanje nas je dovelo u ovakvu situaciju da svi značajniji projekti idu na drugu stranu” istaknuo je Mirković.

Sad su opet izbori i građani neće ponovo prihvatiti prazna obećanja.

-Bilo je mnogo obećanja kojih smo se naslušali prije 4 godine, od 100 hiljada radnih mjesta, aerodroma, brze ceste, čak i u ovim teškim uslovima NP Una je ostvario rekord od 82.000 posjeta (prošle godine 60.000) ali su opet zanemareni i zapostavljeni kao i cijeli kanton.
Federalna Vlada je imala na raspolaganju 10 milijardi KM ali ni 10 miliona nije došlo kroz projekte u USK. Naslušali smo se poruka i onih koji koji tvrde da je drugačije, da ulaganja ima, ali ja to ne vidim kao ni većina građana kantona- kazao je Mirković.

Centralno pitanje emisije bila je demogratska politika i odlazak mladih iz zemlje.

-Mi smo na pragu demogradske katastrofe, mladi obrazovani sposobni i motivirani idu graditi tuđe države a naša BiH postaje staračka država. Zašto se to dešava? Mi sada imamo 770.000 mladih ljudi koji su ne zaposleni, 80.000 mladih sa porodicama je otišlo, uglavnom visoko obrazovani a 11 posto je ljekara. Oni odlaze jer su razočarani državom, korupcijom, stanjem po kojem je nemoguće napredovati na bazi sposobnosti i profesionalizma. Dosta je nepotizma, korupcije, naši mladi su inteligentni i neće da budu predmet takvih potkusurivanja. Neće ni da budu jeftina radna snaga u svojoj državi. Posebno je zabrinjavajuće što u BiH ne postoji ni jedna ustanova ili institucija koja se bavi razlozima odlaska mladih. To praktično znači da nikome nije ni stalo. E pa SDP-u je stalo i mi imamo u Planu 10 osnovne smjernice djelovanja kako da se problem zaustavi, a u dogledno vrijeme da se počene rješavati. Jer ovaj problem se ne može riješiti tek tako, Bihać je prije rata imao 1600 upisanih prvačića, sada 500, to je strašan problem. Uzrok je korupcija, organizirani kriminal, krađa milijardi KM koje se stavljaju u privatne džepove dok se država urušava. Norveški ministar je dao ostavku što je koristio službeni motitel na godišnjem odmoru a vidite naše političare šta rade- kazao je Mirković

On je pojasnio i dodatne uzroke problema.

-Radi se o pravnoj sigurnosti, informacije su dostupne i omladina je informirana. To je očigledno kada vidimo da se hapse sudije, tužioci, komesari, gradonačelnici, dakle, ovdje nema pravne sigurnosti. To gledaju strani investitori, to je sramota, USK je najveći dužnik po ne isplaćenim sudskim presudama a izbjegavaju da ih ispune i tako podrivaju pravni sistem.

Mirković je također diskutovao o migrantskoj krizi, padu broja upisanih studenata i padu rejtinga Univerziteta u Bihaću.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com