Neophodno je veće prisustvo žena u vladama i parlamentima

Neophodno je veće prisustvo žena u vladama i parlamentima

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i politički direktor SDP BiH Damir Mašić učestvuje u radu 19. Euroazijskog ekonomskog samita, koji se održava u Istanbulu.

Prvog dana dvodnevne međunarodne konferencije na tematskoj sesiji “Lideri promjena – Podrška društvenoj ravnopravnosti spolova” Mašić je bio jedan od uvodničara i govorio je o neophodnosti većeg učešća i angažmana žena u ukupnim društveno-političkim procesima, kao i potrebi sistemskog rada na poboljšanju položaja žena u svakoj od zemalja.

“Obaveza svih, a pogotovo zemalja članica Vijeća Evrope, je dosljedna implementacija Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koja je usvojena još 2011. godine. Sve zemlje moraju osigurati pravni, institucionalni i organizacioni okvir za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja te kažnjavanje počinitelja. Marginalizovane grupe žena, koje su u velikoj mjeri diskriminisane i društveno isključene, trebale bi biti prioritet svakog društva”, podcrtao je Mašić.

Posebno važnim istakao je potrebu za većom participacijom žena u izvršnim I zakonodavnim organima vlasti, kao i neophodnost uvođenja rodnih kvota u zakone koji regulišu izbor vlada na svim nivoima.

Ovaj samit, koji organizuje „Marmara Fondacija“ iz Turske, svake godine okuplјa veliki broj zvaničnika, privrednika i predstavnika civilnog društva iz mnogih zemalјa svijeta.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn