Nikšić: SDP BiH nikome neće biti žirant, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću

Nikšić: SDP BiH nikome neće biti žirant, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću

Povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini, kao i sve češćih poziva na destabilizaciju bh. institucija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je na današnjoj press konferenciji rekao kako će SDP BiH i dalje doprinositi smirivanju tenzija, koje se ovih dana, zajedno sa svađama i prijetnjama političkih predstavnika iz Republike Srpske i Federacije BiH, dižu do usijanja.

„I ranije smo ukazivali da je Referendum o Danu RS neustavan i nezakonit. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i ne mogu se mijenjati. Zato je referendum o Danu RS vrhunac urušavanja države BiH i njenih institucija. U daljem razvoju događaja, moguća su dva scenarija. Jedan od tih, koji bi bio bolji za BiH i za sve nas, jeste da je ovo samo predizborna priča za lokalne izbore. Međutim, izgledniji je drugi scenario, a to je da je ovo probni balon konačne razgradnje BiH. Kako se daleko ide sa najavama održavanja referenduma jeste i planiranje njegovog održavanja u Brčko Distriktu. Kako, na osnovu čega, se Distrikt našao u odluci Narodne skupštine RS?“, naveo je Nikšić i dodao da je sada u FBiH jako popularno napadati Milorada Dodika.

„U svim silnim napadima SDA zaboravlja da su za referendum u NSRS glasali i zastupnici Saveza za promjene, koji, zajedno sa SDA, čine Vijeće ministara BiH. Još 20. jula su poslanici SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili inicijativu, za koju su dobili podršku drugih stranaka, da se u institicijama razgovara na temu referenduma i da se napravi svojevrsni Savez za odbranu ustavnosti BiH. Tada je Bakir Izetbegović odbio ovu inicijativu. U međuvremenu su se u kafani našli Milorad Dodik i Bakir Izetbegović i znamo da tada nisu pričali o referendumu, nego o novom zaduženju, kako bi se pokazalo da su oni veliki spasioci građana. Što se tiče SDP-a, mi nećemo biti kulisa, ni žirant nikome, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću. Država BiH je iznad svega i zato ne želimo šutiti dok se BiH koristi za potkosurivanje“, rekao je Nikšić i pozvao bh. građane da dobro razmisle o čemu se ovdje radi.

„Ovima što se igraju sa državom i njenim institucijama poručujem da BiH nije onako slaba kao 1992. godine i da ne podcjenjuju građane i njihovu inteligenciju. Svađe oko referenduma su samo očajnički pokušaj prikrivanja nedjela onih koji su opljačkali BiH i njene građane. Naš stav je da ničiju pljačku ne treba kriti i sve stvari treba nazivati pravim imenom. Ovakvo stanje jedino odgovara onima koji BiH dijele po nacionalnoj osnovi, onima koji dijele ministarstva, javna preduzeća i gradove.

Hoće li iko reći šta je bilo sa neispunjenim predizbornim obećanjima? Gdje je nestala priča o 100.000 novih radnih mjesta i novim investicijama? Zašto se Fond PIO prvi put zadužio komercijalnim kreditom za isplatu penzija, jer sadašnja vlast nije u stanju na vrijeme isplaćivati iste?“, kaže Nikšić i zaključuje da će SDP BiH i dalje insistirati da se svi napadi na BiH i njene institucije, poput referenduma, riješe putem državnih sudskih i tužilačkih institucija.

„Na kraju, pozivam SDA i SNSD, ako su već u kafani zadužili građane za milijardu KM, da, što hitnije, nađu način za rješenje aktuelne krize u okviru insitiucija, a ne da se svađaju i jedni drugima prijete preko medija“, zaključio je Nikšić.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn