OO SDP BiH Velika Kladuša: Do kada mislite pljačkati građane Velike Kladuše!?

OO SDP BiH Velika Kladuša: Do kada mislite pljačkati građane Velike Kladuše!?

OO SDP BiH Velika Kladuša upozorava javnost na najnovija dešavanja u vezi sa Agrokomercom i želi da izrazi svoje neslaganje sa kriminalnom politikom federalnih i kantonalnih vlasti, vlasti pod čijim pokroviteljstvom se vrši nezapamćena institucionalna pljačka i konačno uništenje imovine Agrokomerca iz Velika Kladuše.

Agrokomerc iz Velike Kladuše nekada je bio privredni gigant od kojeg je živio zapadni dio Bosne i Hercegovine, a danas za aktuelne vlasti kao da ne postoji, i to u vremenu kada su im puna usta navodnih podsticaja i podrške poljoprivredi, ali na žalost samo za odabrane.

Zapravo, radi se o velikoj prevari i obmani jer podsticaje dobijaju oni koji najmanje veze imaju sa poljoprivrednom proizvodnjom, ali su zato jako dobro povezani sa vlastima i verzirani kada je otimačina društvenih dobara u pitanju.

Ponovo je na djelu odavno patentirani recept privatizacijsko-tajkunske mafije, davanja navodnih pozajmnica koje su uglavnom fiktivne, a onda pod odgromnim kamatama, koje su nekada dosezale i 10% dnevno, po uzoru na primjere iz Bihaća, stvarana su milionska potraživanja bez ikakvog osnova.

A onda, na bazi takvih fiktivno stvorenih potraživanja, slijedi završni udarac i preuzimanje , zapravo, otimanje imovine milionske vrijednosti, ili kako se sada namjerava u slučaju Agrokomerca, zatiranje svake privredne aktivnosti i bacanje radnika u bijedu i očaj.

S uhodanim pljačkaškim scenarijem sigli smo do famoznog ”trećeg ročišta za prodaju -Prehrambene industrije“ – d.d. Agrokomerc i Lijanovića, koji bi da je pravde morao platiti Agrokomercu dug za najam u iznosu od cca. 300.000 KM i koji na današnji dan, sa zateznim kamatama iznosi znatno više.

Unatoč činjenici da je jasno ko je kome dužan, bezobrazno, uz aminovnje federalne i kantonalne vlasti, traži se rasprodaja imovine Agrokomerca kako bi se podmirio navodni, vjerovatno nepostojeći dug prema Lijanoviću koji je skoro identičan ili manju u odnosu na ono što Lijanović duguje Agrokomercu.

Kakva je uloga Razvojne banke FBiH u ovom pljačkaškom pohodu koja bi za račun Federalne Vlade trebala kupovati nešto što je već praktično u vlasništvu te iste Vlade tek će se vidjeti.

Međutim, današnjom objavom o donošenju odluke Ustavnog suda FBiH kojom je Uredba o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH proglašena neustavnom, oživjela je nada da u Federaciji Bosne i Hercegovine ima pravde i za bahatu vlast i nade za opljačkane i obespravljene radnike.

Od sutkinje koja je zadužena za provođenje ” trećeg ročišta za prodaju -Prehrambene industrije“ – d.d. Agrokomerc, tražimo da odgodi ovo ročište i donese odluku kojom će definisati, prvenstveno prelamanje međusobnih dugovanja, te zabrani bilo kakvu prodaju prije nego naloži vještačenje predmetne imovine i utvrđivanje revidirane knjigovodstvene vrijednosti na dan 01.01.2016. godine, te na bazi toga odredi stvarnu i realnu cijenu ispod kojeg ne može biti eventualno prodana prehrambena industrija.

Cijenjenu sutkinju ovom prilikom javno upozoravamo, i skrećemo pažnju, da se u ovom slučaju radi o dobro osmišljenom planu preuzimanja Agrokomerca i da je kriminal s tim u vezi počinjen u samom startu, na što treba voditi računa ex officio . Lijanovići nisu banka, i novac od njih nije mogao biti uzet pod bankarskim uslovima, a za 500.000 KM, koliko su navodno Lijanovići ”posudili” Agrokomercu, mogli su se uknjižiti na imovinu vrijednu milion KM, ali ne i na dvadeset i više puta skuplju imovinu.

Agrokomerc se od kraja prošle godine nalazi u procesu finansijske konsolidacije, što je izgleda glavni problem za planere najveće organizirane pljački Agrokomerca, i da izvršavanje sumnjivog potraživanja na predmetnoj imovini je njihova zadnja šansa da konačno unište jedinu industrijsku nadu u Velikoj Kladuši i pošalju kući više od 200 radnika koji iz Agrokomerca hrane svoje obitelji.

Predsjednik OO SDP BiH
Velika Kladuša

Adel Eskić

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn