Prvo što ćemo predložiti nakon izbora je smanjenje paušala i izdvajanja za političke stranke

Prvo što ćemo predložiti nakon izbora je smanjenje paušala i izdvajanja za političke stranke

OO SDP BiH Velika Kladuša je krajem maja predstavila svoj Izborni program sa kojim izlazimo pred birače za predstojeće lokalne izbore.

U ovom izbornom programu smo konkretno i nedvosmisleno obećali našim sugrađanima šta ćemo i kako ćemo raditi u periodu nakon izbora, a to isto očekujemo i od ostalih stranaka i nezavisnih kandidata.

Građanima Velike Kladuše preporučujemo da dobro čuvaju izborne programe i obećanja koje će imati priliku da čuju u predizbornoj kampanji i onda neka prate ko radi na realizaciji onoga što je obećavao , a ko radi na ispunjavanjima ličnih prohtjeva i interesa.

Neispunjenim predizbornim obećanjima političari često opravdavaju onu da se najviše laže u ljubavi, lovu i predizbornij kampanji i mnogima to upravo polazi za rukom od izbora do izbora, jer su loši, iskvareni i nesposobni političari kod naroda stvorili iluziju da su svi isti i da je sasvim normalno obećati jedno, odraditi drugo i misliti treće.

Mi u SDP-u nismo isti, a samim pristupom do sada smo to i pokazali i od naših sugrađana tražimo šansu da to dokažemo i u praksi. Realizacija našeg Izbornog programa ovisi isključivo o zastupljenosti u Općinskom vijeću, odnosno podršci naših sugrađana na predstojećim lokalnim izborima.

Bez obzira kolika ta zastupljenost bila, mi ćemo predlagati i boriti se za sva ona obećanja koja smo iznijeli u svom Izbornom programu jer smo uvjereni da realizacijom našeg Izbornog programa vodimo Veliku Kladušu u neka bolja i prosperitetnija vremena, a naši sugrađani neka dobro prate ko će glasati za, a ko protiv i da li je to za što se mi zalažemo dobro ili loše za opći razvoj naše Općine.

Prvo što ćemo predložiti jeste smanjenje paušala za općinske vijećnike i izdvajanja za političke stranke na godišnjem nivou.

Izdvajanje za potrebe paušala vijećnika i rada u komisijama na godišnjem nivou iznosi 230.000,00 KM, dok izdvajanja u iznosu od 100.000,00 KM idu na finansiranje parlamentarnih političkih stranaka ili grupacija vijećnika.

SDP BiH će, kao što smo naveli u Izbornom programu, predložiti i glasati za smanjenje iznosa paušala za vijećnike u iznosu do 40% i iznosu do 30% za izdvajanja za parlamentarne političke stranke i grupacije vijećnika.

Ovim smanjenjem dolazimo do cca. 100.000,00 KM na godišnjem nivou koje možemo preusmjeriti u fond za start-up biznise i time omogućiti otvaranje do 10 radnih mjesta godišnje sa realnim očekivanjima rasta broja zaposlenih u uspješnim projektima.

Razvojem poslovnog ambijenta u našoj općini stvorit ćemo pretpostavke za realizaciju svega onoga što smo obećali u Izbornom programu, od naknada za porodilje, veća izdvajanja za socijalno ugrožene porodice, izgradnje infrastrukture, kreditiranje i podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, izgradnje šetališta i sportskih terena, razvoj turizma, ulaganja u obrazovanje, kulturu itd…

Poizitivni poslovni ambijent za domaće i strane invenstitore kao glavni preduslov za opći razvoj naše općine vidimo prvenstveno u formiranju poslovnih zona, afirmaciji javno-privatnog partnerstva i boljoj komunikaciji i suradnji između Organa uprave i privrednika kroz formiranje Ekonomskog vijeća Općine Velika Kladuša i posebne Službe za lokalno poslovanje i razvoj.

Kompletan Izborni program u kojem smo detaljno obradili sve ono za što ćemo se zalagati i raditi ukoliko dobijemo podršku na predstojećim Lokalnim izborima možete pročitati OVDJE.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn