KO SDP BiH USK

Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj historiji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da je presuda Radovanu Karadžiću historijski dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem djelomična pravda za stotine hiljada onih koji su stradali kao posljedica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić.

“Ovo je također velika pobjeda za civilizirani svijet jer je ključni čovjek u realizaciji genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja osuđen za sva ta zlodjela.

Nadam se da će ova presuda konačno razbiti laži i manipulacije oko toga šta se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine. Mi u BiH to znamo i bez presude, ali zbog onih koji negiraju istorijske činjenice, koji time ponovo vrijeđaju žrtve i nastavljaju zločin nad njima, izuzetno je važno što je sve ovo danas dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj historiji kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to  neće moći promijeniti.

Mi u BiH moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje,  a to je istinski moguće samo na punom uvažavanju činjenica o onome šta se desilo tokom rata u BiH. Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu. Pozivam sve u BiH, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno na Sudu u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene BiH”, navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu