KO SDP BiH USK

Saša Magazinović: Čestitam Čoviću!

Članovi Predsjedništva i Vijeća ministara BiH najavljuju predaju zahtjeva za članstvo BiH u EU-u. Brisel jasno poručuje da bh. vlasti, VM BiH, Vlade FBiH i RS-a moraju dogovoriti mehanizam koordinacije i prilagoditi SSP, odnosno pristati na veće uvozne bescarinske kvote. Na ovo zadnje
će sigurno bh. vlasti pristati. Mislite li da će Evropska komisija popustiti i prihvatiti mehanizam koordinacije iz 2013., prema riječima Dragana Čovića “kakav je takav je”?

Mehanizam koordinacije je čisto tehnička stvar od koje su, na žalost, napravili prvorazredno političko pitanje. Smatram da ga glavni politički akteri iz vlasti posmatraju kao svojevrstan trening za buduće ustavne promjene i unutrašnji preustroj koji bez imalo skrivanja najavljuju. Ne sporeći ulogu i ingerencije kantona za SDP je neprihvatljivo da se oni praktično izjednače sa državom i entitetima. Bojim se da se pod plaštom ispunjenja tehničkih uslova za kandidatski status dešavaju procesi koji će u potpunosti odrediti sudbinu BiH.

Varanje stranaca

Možda neko misli da je dobro za sve nas da se formiraju tri etnički definisane teritorije. Ja mislim da je to pogrešno i vrlo opasno. Žao mi je što i dio medjunarodne zajednice kada govori o Bosni i Hercegovini, ne samo kada je ovo u pitanju, odustaje od odbrane vrijednosti u koje vjeruju i koje važe u njihovim državama. Neki Evropljani aplaudiraju izvršiocima politike koja telekom operatere ili elektroprivrede dijeli na Draganove i Bakirove. Na sreću, oni najuticajniji i politički najmoćniji ne žele da se prave kompromisi oko osnovnih vrijednosti i to je ohrabrujuće i za mene najvažnije. Kada su domaći akteri u pitanju tu se od izbora ništa ne mjenja, Dragan Čović ispostavlja političke fakture, dok ostali, posebno SDA, bezuslovno ih realizuju. Njemu zaista čestitam na toj sposobnosti da sve vrti oko malog prsta što mu u prošlom mandatu nije baš polazilo za rukom, a ovim drugima se ne mogu načuditi.

Često spočitavate Vijeću ministara BiH netransparentnost, pogotovo kada je riječ o mehanizmu koordinacije različitih nivoa vlasti. Znate li Vi kao član Zajedničke komisije za evropske integracije kakvo rješenje je na stolu?

Ovo Vijeće ministara, bar kada su EU integracije u pitanju, karakteriše netransparentnost. Sjetite se koliko smo vremena potrošili oko Reformske agende, ima je, nema je, usaglašena, nije usaglašena, a da su se pri tome članovi Parlamenta o svemu informisali iz medija. Slično je sa mehanizmom koordinacije. Zvanično, Parlament nije upoznat sa sadržajem. Razlog tome vidim u strahu da javnosti predstave šta dogovaraju budući da prema dostupnim informacijama tu ima vrlo malo države koja je nadležna za vanjsku politiku, a puno više svega ostaloga. Ovakvim pristupom i odnosom prema državi upitno je da li će imati ko da uđe u EU kada dodje red na nas. To se pod hitno mora promijeniti.

Slažete li se da će biti potrebno mnogo više od Reformske agende, koju je i SDP potpisao, da BiH postane članica EU-a? Vidite li da je išta konkretno do sad urađeno? Je li dovoljno to što su doneseni “akcijski planovi za izradu strategija”?

Urađeno je vrlo malo konkretnoga, ali je na nivou medijske promocije učinjeno jako puno. Sve se čini da se stvori slika napretka. A on realno u većini oblasti ne postoji, dok je u nekima je vrlo ograničen. Vlast treba da shvati da uspjeh nije u medijskom kreiranju imaginacije da idemo naprijed, nego u konkretnim potezima od kojih zaista ima neke koristi. Sklon sam tvrdnji da Vijeće ministara, ali i entitetske vlade, prave katastrofalnu grešku jer u aktivnosti vezane za evropski put slabo ili gotovo nikako ne uključuju opoziciju koja to otvoreno podržava, civilni sektor, medije, ali i javnost u najširem smislu te riječi. Uvijek i svugdje su EU integracije bile mjesto okupljanja i zajedničkog rada svih za dobrobit države. Tu nema pozicije i opozicije. Svi smo stavili svoj potpis na Reformsku agendu, ali nismo svi jednako uključeni u njenu implementaciju niti svi imamo jednaku odgovornost. Sam potpis nije dovoljan. Naši političari su navikli varati strance obećanjima i potpisima. A i njima nije mrsko svoj neuspjeh u BiH ublažiti šireći optimizam zbog potpisanog obećanja. To vam je kao u vicu kada su Suljo i Mujo odlučili igrati poker na povjerenje, bez pokazivanja karti. Mi iz SDP-a smo zainteresovani za konkretne reforme i ne krijemo da ćemo dati punu podršku projektima koje smatramo dobrima, samo od nas niko ne treba očekivati da aplaudiramo tome što smo se dogovorili da ćemo se dogovarati, a jedini rezultat toga je priča o unutrašnjem preustroju, ma šta to značilo.

Kako gledate na odluku Vlade Rsa oprekidu saradnje sa SIPA i Tužilaštvom BiH?

Riječ je o nepoštivanju ustavnog poretka, zakona i institucija države, a pored toga i pokazatelj je nekoliko stvari. Prije svega, da kraja ludilu kod nas nema, da postoji ogromna kreativnost kada treba biti destruktivan, da treba da zaboravimo na strane investitore, jer niko nije lud d aulaže novac tamo gdje političari najavljuju sukob policijskih agencija i da je moguća nova prekompozicija vlasti na državnom nivou, te da nas to vjerovatno čeka u narednom periodu.

Od ljubavi do mržnje

Ovoga puta bi se to moglo odnositi na stranke iz RS-a. Pored toga, ovo pokazuje da rat između vlasti i opozicije u RS-u neće stati i da se neće birati ni sredstva ni alati, pa čak i kada se radi o naoružanim ljudima, Ono što nije novo, jeste da je visoki predstavnik i dalje samo zabrinut.

Predsjednik ste Glavnog odbora SDP-a. Kako teku pripreme za lokalne izbore naredne godine? Može li SDP vratiti povjerenje izgubljeno nakon katastrofalnih izbornih rezultata na općim izborima? Hoće li sadašnji odnosi između vladajućih koalicijskih partnera biti jednako idilični i sljedeće godine?

Pozicija predsjednika Glavnog odbora SDP-a, za mene kao dijete SDP-a, je velika čast i priznanje. Samo jedna od aktuelnih aktivnosti su pripreme za lokalne izbore za koje se nadam da će biti održani u zakonom predviđenom terminu. SDP će prvu provjeru povjerenja bez ikakve sumnje dočekati spremna. Partija je prošla kroz težak period nakon teškog poraza na izborima i mnogi su, pa reći ću iskreno i ja sam, očekivali težak, dugotrajan i turbulentan period oporavka. Međutim, smatram da se desilo svojevrsno političko čudo i SDP je za vrlo kratko vrijeme prošao period konsolidacije, provedeni su unutarstranački izbori na principu jedna član jedan glas i danas o SDP-u možemo govoriti kao o stabilnoj političkoj stranci koja je neosporni lider opozicije koji je spreman podržati dobre stvari, ali koji i te kako ima kapaciteta zaustaviti sve ono što mislimo da je loše. Spremni smo i za svaki mogući politički scenarij, pa između ostaloga i na pucanje trenutno velike ljubavi između koalicionih partnera koja će bez ikakve dileme uslijediti. U njihovom slučaju se nekoliko puta potvrdilo da od ljubavi do mržnje ima tako malo.

Posljednje dešavanje u vezi odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa SIPA-om i Tužilaštvom BiH je akt nepoštivanja ustavnog poretka, zakona i institucija države, a pored toga i pokazatelj nekoliko stvari. Prije svega da kraja ludilu kod nas nema, da postoji ogromna kreativnost kada treba biti destruktivan, da treba da zaboravimo na strane invenstitore jer niko nije lud da ulaže novac tamo gdje političari najavljuju sukob policijskih agencija i da je moguća nova prekompozicija vlasti na državnom nivou, te da nas to vjerovatno čeka u narednom periodu. Ovoga puta bi se to moglo odnositi na stranke iz RS. Pored toga ovo pokazuje je da rat između vlasti i opozicije u RS neće stati i da se neće birati ni sredstva ni alati, pa čak i kada se radi o naoružanim ljudima. Ono što nije novo, a čemu smo također svjedočili u ovom slučaju je da je Visoki predstavnik, za promjenu, zabrinut.

(Oslobođenje)

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu