KO SDP BiH USK

Stipendira tri studenta,ulaže u puteve i lokalnu zajednicu

Mladen Lonić je rođen 1. juna 1959. godine u Bosanskoj Krupi gdje je 1978. godine završio i srednju školu. 2006. godine je diplomirao menedžment.

1980. godine zapošljava se u Fabrici stočne hrane „Klas“ gdje je radio 2 godine. 1982. godine prelazi u “Bihaćku mljekaru” i kao referent za otkup mlijeka u Bihaćkom okrugu znatno unapređuje otkup mlijeka i postavlja nove standarde u ovoj oblasti. U Bihaćkoj mljekari radi do početka rata.

Mladen je među prvim povratnicima u podgrmečka sela na području općine Bosanska Krupa. Odmah nakon povratka osnovao je Udruženje povratnika „Podgrmeč”. Kao predsjednik Udruženja uspjeva promovirati povratak i značajan broj svojih sunarodnika, zahvaljujući njemu, odlučuje se vratiti u bosanskokrupsku općinu. Jedan je od glavnih učesnika i inicijatora za veliku Donatorsku konferenciju za Općinu Bosanska Krupa u kojoj je učestvovalo više od 10 ambasadora, a koja je održana 2001. godine.

Lonić je kroz svoj rad na obezbjeđenju uslova za povratak pomagao i srpskom i bošnjačkom stanovništvu. On je 2002. godine humanitarnu organizaciju “THV” iz Prijedora uspio ubjediti da se presele u Bosansku Krupu i svojim angažmanom obezbjedio izgradnju 100 kuća , od čega je 30 za familije srpske nacionalnosti, a 70 za povratnike bošnjačke nacionalnosti.

Svojim angažmanom uspio je preko Svjetskog Luteranskog Saveza prikupiti sredstva za sanaciju “Lepa Radić” a značajan doprinos preko ove organizacije dao je i za inicijalna sredstva za izgradnju prve povratne zgrade u Bosanskoj Krupi, a radi se o zgradi “Kozara“ sa više od 50 stanova.

I u 2003. Godini je preko “THV”-a uspio obezbjediti izgradnju još 100 kuća na području općine Bosanska Krupa od kojih je opet velika većina bila u bošnjačkim naseljima.

Kao član SDP-a BiH 2004. godine je izabran za vijećnika u Općinskom vijeću Bosanska Krupa, a potom su ga vijećnici izabrali za Predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa.

Zahvaljujući njemu 2005. godine ostvaruje se suradnja sa Damirom Hadžićem načelnikom općine Novo Sarajevo i s njim ostvaruje suradnju koja će kasnije rezultirati nizom projekata od kojih je najznačajniji put izmedju dvoje šehitluka u Pištalinama i Jezerskom.

Mada ne želi to isticati, bio je inicijator za obezbjeđivanju crijepa za Dom kulture u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci, redovan je donator u projektu Doma za nezbrinutu djecu “Duga” u Kulen Vakufu, učesnik u pravljenju Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Bosanskoj Krupi, prvi čovjek koji je dao donaciju u novcu za djecu sa posebnim potrebama u Bosanskoj Krupi. Ljubitelj je sporta i najzaslužniji za saniranje dugova NK “Bratstvo” iz Bosanske Krupe .

Krajem 2006. godine na Općim izborima je postao prvi poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona koji je dolazio iz bosanskokrupskog SDP-a a iz kantonalne Skupštine izabran je i u Federalni Dom naroda gdje je već tri mandata.

Od svakog paušala u zakonodavnim tjelima dugi niz godina daje stipendiju za tri studenta u ukupnom mjesečnom iznosu od 450 KM.

Od 2008. godine član je Glavnog odbora SDP-a BiH i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona.

Pored toga što je zahvaljujući svom angažmanu uspio obezbjediti značajna sredstva za izgradnju nove zgrade Općine Bosanska Krupa izgradnju iste pomaže i ličnom donacijom.

U suradnji sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem i tadašnjim ministrom Gavrilom Grahovcem 2009. godine uspijeva od federalne vlade obezbjediti značajna sredstva za izgradnju zgrade Gimnazije u Bosanskoj Krupi, Doma kulture u Bosanskoj Otoci i tribina na stadionu NK “Sloga” iz Bosanske Otoke gdje je i počasni član kluba.

Pokrenuo je i prve aktivnosti na projekatu izgradnje vodova Jezerski-Mahmići-Pištaline 2010 godine i tada zahvaljujući njemu i načelniku Halitoviću u Jezerski dovodi gotovo cijeli vrh Vlade F BiH. Njegove aktivnosti nisu ostale nezapažene i od Ambasade SAD u BiH koja obezbjeđuje značajna grant sredstva za vodovod prema Radiću i drugim podgrmečkim selima. Učesnik je i u projektu obezbjeđenja sredstava za zamjenu stolarije u „Domu zdravlja“ Bosanska Krupa, rekonstrukciji kotlovnice i utopljavanju istog objekta .

Svoja sredstva je uložio i za izgradnju džamija u Bosanskoj Otoci i Bosanskoj Krupi i još najmanje desetak vjerskih objekata u bošnjačkim naseljima i isto toliki broj u sredinama u kojima su Srbi u većini. Za svoj humanitarni rad i pomoć pri izgradnji kuća za povratnike, izgradnju vjerskih objekata, izgradnju domova kulture ,izgradnju stadiona i pomoć sportskim klubovima dobio je na desetine priznanja sa svih nivoa u Bosni i Hercegovini.

Trenutno je Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Unsko sanskog kantona, delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH i član predsjedništva SDP-a BiH.

Sretno je oženjen i otac dvoje djece.

Na ovogodišnjim Općim izborima ponovno je kandidat za Skupštinu Unsko sanskog kantona.

41714723_975715079306384_8465086575674392576_n-640x640

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com