KO SDP BiH USK

Teška riječ političara završi kao kamen na glavi povratnika

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Parlamentu BiH, jedan je od panelista na prvom modulu ovogodišnje Političke škole Vijeća Evrope koja okuplja mlade ljude iz političkih stranaka, medija i nevladinog sektora.

Magazinović je, zajedno sa Branislavom Borenovićem, predsjednikom PDP, govorio na temu „Kultura dijaloga u politici“. U svom izlaganju je sa polaznicima škole podijelio svoje iskustvo, govoreći o kulturi dijaloga i demokratskim procesima unutar političkih stranaka, kao i unutar zakonodavnih tijela u Bosni i Hercegovini, naglasivši da je govor mržnje u kritičnim količinama prisutan u BiH. On je izrekao tvrdnju da, iako se ne može reći da u tome prednjače političari, sa sigurnošću se može tvrditi da upravo političari podižući tenzije stvaraju ambijent gdje se govor mržnje pojavljuje u najekstremnijem obliku.

Govoreći o društvenoj odgovornosti i uticaju političara na kreiranje javnog mnijenja, Magazinović je istakao da političari često toga nisu ili ne žele biti svjesni, kada u javnosti koriste teške riječi i zapaljivu retoriku. Kazao je da je vrlo čest slučaj da nakon razmjene teških riječi u javnosti oni odu zajedno na kafu ne shvatajući da svaka teška riječ izgovorena u parlamentu, završi kao kamen na glavi povratnika negdje u BiH.

U svom uvodnom izlaganju, a i kroz odgovore na brojna postavljena pitanja, Magazinović se dotakao i teme sankcionisanja govora mržnje na internetu i borbe protiv cyber kriminala kroz unaprijeđenje postojeće legislative i ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH, o čemu je na njegovu inicijativu raspravljao Parlament BiH. On smatra da je Parlament prepoznao značaj ove teme i odgovorno reagovao prihvatajući da se ozbiljno bavi ovim velikim društvenim problemom, te je rekao da očekuje da Vijeće ministara pokaže odgovornost i ispuni sve ono što im je Parlament BiH svojim zaključcima dao kao zadatak.

Na koncu, govoreći o promociji kulture dijaloga i promociji vrijednost civilizirane komunikacije u javnosti, kao i borbe protiv govora mržnje, pored političara koji imaju važnu ulogu, ulogu medija je ocijenio krucijalnom, te je ovu priliku iskoristio da pozove medije da svjesni svoje društvene odgovornosti pomognu u borbi protiv govora mržnje u bosanskohercegovačkom društvu i odbiju svaki pokušaj njihove zloupotrebe u ove svrhe.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu