KO SDP BiH USK

Unsko-sanski kanton na krivom putu

Prošlo je više od mjesec dana neopravdanog zastoja u radu Skupštine Unsko-sanskog kantona čime se potvrđuje da je naš Kanton sa ovakvom vlasti na potpuno krivom putu, a neodgovornost vladajućih očigledna. Ne rješavaju se važna pitanja zato što se tri strane ne mogu dogovoriti kome će pripasti plijen u vidu Unsko-sanskih šuma, Televizije Unsko-sanskog kantona, Veterinarskog zavoda i drugih subjekata, uključujućii međusobne prijetnje i ucjene oko zapošljavanja vlastitih zvijezda.

Također, postalo je jasno da je izrada prijedloga budžeta USK za 2018. godinu postala predmet trgovine istog trojca. Naravno, tu su i megalomanski predizborni budžetski zahtjevi izraženi u milionima KM kojih nema, i koje očito kane pronaći u džepu budžetskih korisnika, neisplaćenim naknadama trudnicama, boračkim posmrtninama, socijalnim potrebama, izdacima za električnu energiju, vodu, gorivo, prevoz đaka ili grijanje školskih objekata., itd.

Vlada kantona se upustila u opasnu političku trgovinu, štetna i besmislena kadroviranja, a pokazala se potpuno nesposobna za rješavanje životnih pitanja i problema koji pritišću naše građane, sa preko 50 miliona KM neplaćenih kratkoročnih obaveza.
U svom besmislu, prije nekoliko dana Vlada Unsko-sanskog kantona dala je saglasnost na Plan i Program rada JU”Direkcija regionalnih cesta USK, Bihać za 2018.godinu u ukupnom iznosu od 13.280.000 KM, što predstavlja vrhunac licemjerja i nepravde, sačinjen po sramotnom, dobro uhodanom principu,”dogovora trojice”, a ne po stvarnim potrebama građana cijelog kantona, u kome je potpuno zaobiđeno pola općina i gradova USK.
Ovakav Plan je štetan, radi čega javno zahtjevamo da ga ODMAH povučete i stavite van snage, te sačinite novu, pravednu raspodjelu na jednake dijelove, onako kako to građani i zaslužuju.

Žalosno je što odavno oponašate Federalnu vlast i odnosite se prema našim općinama i gradovima, jednako kao što se Federalna vlada odnosi prema Unsko-sanskom kantonu i guši nas u svakom pogledu. Priznajemo da nas to i ne čudi kada znamo da pripadate istoj nesretnoj vlasti koja koja je USK stavila na margine procesa i napretka u FBiH, što i vi činite gradovima i općinama po principu ”nekome sve, a nekome ništa”!

Sve se to dešava pred očima naših građana USK koji su postali taoci neostvarenih apetita njih trojice ili četvorice, ali i očima pravosudnih organa koji su odavno trebali bit uključeni u rješavanje enigme zvane: ”ova i ovakva vlast USK”!

Ovako konfuzna i čudna vlast kod građana proizvodi nesigurnost, radi čega se sve češće i lakše odlučuju za odlazak iz kantona u zapadne zemlje, jer ne žele biti žrtve pohlepe podobnih i nesposobnih na štetu cijelog USK.

U nemogućnosti da djelujemo u Skupštini USK koju ste smišljeno blokirali, kao odgovorna i konstruktivna opozicija, javno vas pozivamo da nas uključite u rješavanje problema izrade budžeta za 2018.godinu, jer očito vi to niste u stanju završiti u zakonskim rokovima, uz sve moguće posljedice. Za razliku od vas i vaših partnera u vlasti, ne tražimo nikakve benefite, niti nas zanima trgovina budžetskim novcem, ali to nećemo dozvoliti ni vama.

Imamo samo jedan uslov, a to je ravnopravan tretman svih općina USK i njihovih građana, bez obzira kojoj su političkoj opciji skloni!

To je jedino rješenje za izlazak iz pat pozicije u koji ste svojom neodgovornošću i pohlepom doveli cijeli Unsko-sanski kanton, u protivnom, neće vam pomoći ni orkestrirani perfomansi i pritisci na skupštinske zastupnike, čemu smo bili svjedoci u proteklom periodu.

Podijelite sa svojim prijateljima...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Pridruži se

sloboda, jednakost, solidarnost

Moj profil

Zahvaljujući našem sistemu za administraciju Atlas, svaki član SDP BiH posjeduje vlastiti profil na stranici atlas.sdp.ba.

Ova mogućnost dozvoljava svim članovima da sami provjere i ažuriraju podatke na vlastitom profilu, da provjere stanje plaćenih članarina, kao i da učestvuju u anketama koje pokreće SDP BiH.

Kliknite ovdje da pristupite Atlasu

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com